d e r g i b i   1 0   y a ş ı n d a  

  Ana Sayfa | Editörden | Hakkımızda | Bize Yazın | Blog | Linkler Üye olun! 
Dergibi.com - ISSN 1303-6211    
• YAZARLAR  

Bugün:

DERGİBİ YAZARLARI
Yazıyorum, öyleyse varım!
Melih Bayram Dede
Karanlık Oda
Ferhat Ünlü
Sevgilim Hayat
Fadime Özkan
Mutsuzluk Oyunları
Ömer Sercan
Bilir Kişi
Hüseyin Akın
Mürekkep Lekesi
Suavi Kemal Yazgıç
Yazgı
Özlem Albayrak
Beriki Taraf
Orhan Karagöl
Söz Misali
Ali Ömer Akbulut
Mavi Kalem
Mehmet Aycı
Seyr-ü Sefer
Sefer Kayaoğlu
Vesselâm
Kâmil Doruk
Cem Vefa


Ayrıntılar için
hemen tıklayın!


KİTAPLIK
Derin, Mehmet Aycı
Şehit Enver Paşa, Nevzat Kösoğlu
Yakı, Mehmet Aycı
İmparatorluğun Denizi Akdeniz, Roger Crowley
Niyâzî-i Kadîm, Hallâc-ı Mansûr’un Menâkıbnâmesi, Dr. Mustafa Tatcı
Posta Kodu Aşk, Mehmet Şamil
Necip Fazıl - Tenkitler, Polemikler, Kavgalar, Murat Ertaş
Kız Kardeşim İçin, Jodi Picouli
Türk Kadın Tarihine Giriş, Necati Gültepe
Türkiye’deki Almanya - 1914-1918- Almanya’nın Türkiye’deki Kültürel Etkinliği ve Robert Bosch, Prof. Dr. Rifat Önsoy
Daha fazla kitap için tıklayın!

VESSELÂM
Kâmil Doruk
KÂMİL DORUK
bilgi@
dergibi.com

bir yaz günü niçin yazmalı

edirnekapısı'na gelip, mihrimah sultan'dan destur istedim.
güneşli, hafif esintili bir yaz günü.
en dipte, uzakdaki masalardan birine oturdum. çayımı yudumlarken, akşam başladığım, buraya gelmek için bindiğim halk otobüsünde devam ettiğim kitabı yeniden açtım. bir ara, nefes alıp gözlerimi dinlendirmek için etrafa bakındığımda, pencere kenarındaki saksısında, ağaçların arasından süzülen güneş huzmesinin ortasında, pembe-kırmızı raksındaki neşveli sardunya çiçeğiyle gözgöze geldim. gülen gözleri, muzibce, nasıl da güzelim, değil mi, sualini gönderiyordu...
annemin pek sevdiği, pencere denizliklerimizde bolca bulundurduğu çiçeğin, beş on dakika sonra nihayete erecek bu ışık şenliğindeki neşvesini arttırmak için, paylaşan bakışlarımı ondan ayırmadım. o, pembe-kırmızı rengi, sanki hayatın özü, tazeliği. iç tazeleyen bir tazelik. etraftan yüklenen bayat hayat çığırtılarını arkada bırakıp, kırlarda uçarı bir gezinti, hafif.. ve taze.
tabii bende, etrafın nâmüsaidliğinden, proustvâri tedaîye yolaçmıyor; yine de, kısacık bir vakit zarfında yenilenip, tazelenip geziniyorum. (demdem demlenen -demlikteki taze- çay.) hayatın bütün bayatlığından firar... bütün hile, desise ve çekememezlik, yerini masumiyete bırakıyor. taht, kanunî'nin değil, masumiyetin (şehzâde'nin). insan eli değmemiş renkler masum.
***
burada hikâye yazılabilir mi? veya, hiç olmazsa bir medhal/mukaddime, bir müsvedde?
hayır, mümkün değil (benim için); çünkü etraftaki gürültü o safhada ve o kadar bayat ki, kendime dönüp kapanmam, içimi dinlemem imkânsız. osman cemal kaygılıgillerin satırlarındaki kır kahveleri, belli ki, o satırlarda kalmış, günümüze kadar yaşayamamış. (tahrir değil, telif) yazı kaleme alınacak kahvehanenin ufku (açık; manzaralı) olmalı. bu derece dibdibe apartmanlaşmayla tıknefes olmuş zavallı istanbul'da böyle bir kahvehane bulmak mümkün görünmediğine göre, hiç olmazsa geniş veya derinlikli olmalı ki, (ister istemez mevcud/bulunacak) bayat sesler arkada bırakılabilsin. (müstehzi bir ses, kulağıma olanca hınzırlığıyla fısıldıyor: manzaralı 'yer'ler bugün de var; ama, ne var ki...)
***
(farzedelim, o -müsaid- mekânı buldun, yazmağa koyuldun. şu sorunun cevabını yeterince düşündün mü:)

niçin yazmalı
niçin yazmak
yazmak ne için

birilerine (muhataba, okuyucuya) bir şey söylemek, beyan etmek, ifade etmek, işaret etmek, açıklamak, iddia etmek; yani, söz (kelam) etmek.
(firûzenfer'in kaleme aldığı mevlânâ celâleddin rumî kitabında mı, yoksa molla camî'nin anlatıldığı bir kitabda mıydı) unutamadığım bir ifade: "eğer sözden (kelâmdan) daha değerli bir şey olsaydı, gökten o inerdi."
şu halde: sözün kıymetini bilmeyene yazı (yazmak) yakışmaz.
sözü, helal rızık ile besleyip büyütmek, yazıyı helal mürekkeb ile yazmak gerek. (böyle kaleme yemin; kasem böyle kaleme!)
muhatabsız söz olmaz -yazı da, düşünce de... kendikendimize düşünürken bile bir muhatab var: kendimiz.
kendimizi kandırabilirsek, başkasını da kandırabiliriz; ikna edersek, ikna ederiz. kendimizi (ve başkasını) kandırmak şeytanidir (nefsidir; yanılgıdır, kararmadır); ikna, rahmanidir (helaldir, meşrudur, aklanmadır). kandırma, (gökten, cennetten) düşme; ikna, yükselmedir. kandırma yasak meyvedir, ikna, helal.
yazmak, insanlık macerasıdır (mecraıdır, akışıdır). insan bu mecrada ya zulme (karanlığa, boğulmağa) garkolur, veya, nura.

6 Temmuz 2006

• Yazarın diğer yazıları...

Elma renkli, parlak ama hayali sütunlar
Ağustos gelince
Seyristan bu
allah'ın hakkı sizde kalır mı? vermezseniz, boğazınızda kalır. işte böyle!
ekranlar karardığında gök ağzını açar
eburevan'ın sevincini bir liraya…
herkes balık tutarsa
çorba içmek öldürür
kelime pornoculuğu
karga aklı
canlı bomba olmak kolay mı?
dişlerinin yanmayacağını sanıyorsun
yüreğin çıplak çığlığı
‘evvel’i şiir ahıri şiir
boykot.. israf…
temmuzda ‘buz ve fire’
ve şemsiye
acı tadımlık
temmuz güneşi
bir yaz günü niçin yazmalı

| geri dön |

| yazdır |

| favorilere ekle |

| yukarı |



BLOG DERGİBİ ÜYE GİRİŞİ
Kullanıcı Adı:
Parola:
Beni hatırla Yeni Üye Kaydı
Parolamı Unuttum
Oturumu Kapat
Blog Dergibi'ye giriş

  Ana Sayfa
  Kitap
  Dosya
  Röportaj
  Şiir
  Şiir Okulu
  Çeviri Şiir
  Öykü
  Haberler
  Deneme
  Yazarlar
  Dergiler
  Eleştiri
  Polemik
  Ajanda
  Gezi Notları
  Anketler
  E-Posta Grubu
  E-Kart
  Sohbet Odası
  Arşiv
  Blog Dergibi
  Arama Servisi
  Medya Dünyası

ARAMA SERVİSİ
Web Dergibi'de

KİTAP ARAYIN!



Yüklemede bir sorunla karşılaşırsanız, buraya tıklayarak "toolbar"ı bilgisayarınıza indirip kurabilirsiniz.


Alexa Rating

Bağırmayın, acılarınız azalmaz! - Kazancakis

 Ana Sayfa | Editörden | Hakkımızda | Bize Yazın | Blog | Linkler Künye | Basın Odası | Reklam | Sponsorluk 


Dergibi'nin içeriği, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır. Site içeriği, kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Dergibi tüm katılımcılara açıktır. Ürün göndermeden önce Katılım Şartları'nı okuyunuz. Her türlü yazışma için Mesaj Formu kullanılmalıdır.

© 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - Her hakkı saklıdır. - Dergibi
Blog Dergibi / Melih Bayram Dede / TechnoLogic / Medya Dünyası / GebzeRehberi.com / Yeni Şafak Bilişim / Sosyal İm / Flash Oyun / Nitro Model Hobby